Familiebolig

Familiebolig i tørring

Læs flere anbefalinger

Bliv inspireret i bloggen

Oplev fremtidens familiebolig i Gudenåparken, Tørring

Salget af byggegrunde er godt i gang. Flere er i gang med at bygge deres drømme familiebolig i Gudenåparken. Tørring der er en del af Hedensted kommune og ligger kun 10 minutter fra motorvejen der føre både mod Herning, Vejle, Århus samt Odense og Kolding. Gudenåparken er perfekt for dig der ønsker trygge og rolige rammer hvor du og familien kan bo og hvor dine børn kan vokse op med børnehave, skole og gymnasie tæt på.

Gudenåparken er perfekt for børnefamilien, der ønsker en familiebolig der er tæt på alt i hverdagen, nem adgang til natur, aktiviteter og arbejdspladser. Det er også stedet for familien der tænker på bæredygtighed og gerne vil passe på planeten og og på os selv. Her kan familien leve og lege livet let, hver for sig eller sammen med andre hvis humøret er til det. Her kan fællesskabet tilvælges men er ikke et krav.

Fremtidens familiebolig er et valg ikke en pligt.

Familieboliger Gårdhavehuse Byg hus Gudenåparken

Gårdhavehusene i Gudeåparken er oplagte familieboliger.

Her får du 110m2 hus bygget i fremtidens byggematerialer som Rockzero. Huset bygges på fabrik og køres ud på Byggepladsen for at blive samlet der hvor det skal stå. Huset indeholder soveværelse med direkte udgang til terrassen med det lækre udekøkken. Så får du et stort badeværelse der ligge sammen med soveværelset.

I stuen får du et stort lækket vinduesparti med dobbeltdøre ud til terrassen med udekøkken. Stuen har højt til loftet, faktisk så højt at du kan lave en hems, med udsigt ud gennem det høj vindues parti. Du kan også vælge at lave et ekstra værelse i stuen og en hems over værelset. I forbindelse med stuen finder du det lækre åbne køkken, der er indrettet med Svane elementer.

Der ud over får du et ekstra lille badeværelse, et værelse hvor der også er højt til loftet og mulighed for at lave en hems. Du får et stort lækkert bryggers hvor du har plads til både vaskemaskine og det våde overtøj.

Uden for huset får du din egen carport obskur til opbevaring af cykler og andre ting.

Ved siden af carporten får du endnu en lækker terrasse hvor der er masser af plads til at hygge sig med familien.

Alt i alt så får du ikke mindre end 2 træ terrasser  hvor du enten har morgen eller aften sol. 

Varme systemet i huset er en drøm. Ikke nok med at du kan varme både hus og vand op uden at bruge fjernvarme, gas eller olie så er det også utrolig billigt at varme op med. For ca 5000 kr pr år kan du holde familien varm både i stuen og i badet. Huset er nemlig bygget med Livingbetter vinduer der er koblet sammen med varmesystemet så det er dine vinduer der leverer en stor del af varmen i huset. Dette kan du læse meget mere om i Livingbetters artikel.

Men fremtidens bolig i Guden å parken er meget mere end den bolig du bor i. Som boligejer i Gudenåparken får du afgang til mange andre faciliteter. Alt fra Fitnesscenter, til kreativværksted, til fælleshus og meget mere som du kan læse. 

Hvad er fremtidens familiebolig?

Fremtidens bolig skal kunne opfylde en masse krav, både fra os beboere men også fra miljøet som trænger til vores hjælp. Lad os prøve at se lidt på fremtiden så vi bedre kan forstå hvad fremtidens bolig skal bestå af.

Den danske befolkning vokser og om 10 år vil der være mere end 6 millioner indbyggere i Danmark. For at efterkomme befolkningstilvæksten skal bygges 10.000- 12.000 nye boliger om året. Det er primært gruppen i 30’erne småbørnefamilierne og seniorerne i 60’erne der kommer til at påvirke efterspørgslen på boligmarkedet. Men hvordan skal vi bygge og bo i fremtiden, hvordan skal en familiebolig være? Vores måde at bo på og organisere os er under konstant forandring. I disse år ses en række nye trends på boligmarkedet, hvor der bl.a. er stor interesse for bæredygtighed og nul-energihuse eller plusenergihuse.

Mange mennesker er også begyndt at tænke over, om de virkelig har behov for så meget plads. De vælger så de såkaldte Tiny houses i stedet for en traditionel bolig. Bofællesskaber hvor flere generationerne er sat sammen på tværs er ligeså en boligform der vinder frem på boligmarkedet, enten i form af flere generationer under samme tag, eller man bor i samme område og dyrker fællesskabet, samtidig med man har mulighed for at bo for sig selv.

Men vil interessen for disse boligformer fortsætte og hvordan vil fremtidens bolig se ud.

Fremtidens familiebolig i Gudenåparken
Klimaet ændre sig. Vi skal passe på miljøet

De store klimaforandringer som vi ser nu, vil komme til at stille store krav til de fremtidige energikilder og energiforsyninger og det vil også afspejle sig i fremtidens byggeri.

Fremtidens hus stiller krav til bæredygtigt energivenligt byggeri med, kvalitetsmaterialer, lækkert design og moderne teknolog, som tilsammen skaber et vedligeholdelsesfrit hjem med komfort og lave driftsomkostninger. Samtidig prioritere rigtig mange fællesskab og naturen som en del af hjemmet. Boligen anno 2021 og de næste mange år frem i tiden, bringer os i højere grad tættere på hinanden og på naturen. Trends som vil gøre dit hus attraktivt i mange år frem i tiden og trends der nok ikke kommer til at forsvinde lige foreløbigt.

Samtidig med vi ønsker at bygge sunde boliger med bedre indeklima, ønske vi også i større og større grad at have fokus på fremtidens klima og fremtidens miljø. Der er i dag kommet meget mere fokus på bæredygtighed end nogen sinde før.

Bæredygtigt byggeri

Bæredygtigt byggeri i dag betyder, at der ikke kun er fokus på driftsenergien, men også fokus på den energi der bruges til at producere og bygge vores huse. Det kaldes for den ”indlejrede energi” som bl.a. afhænger af hvor stort vi bygger og hvilke byggematerialer der benyttes. Mange huskøbere vil godt gå lidt på kompromis med størrelse af huset, for at få en bolig der bygget efter de mest miljø, klimavenlige og energirigtige metoder.

Rockzero isolering

 I dag er energiforbruget til drift af alle nybyggerier så lavt, at der derfor kigges mere på den indlejrede energi. Der er derfor meget mere fokus på det samlede klimaaftryk et nyt hus sætter. Fra 2023 kommer der nye krav, hvor der, når der bygges nyt hus, en tilbygning eller ombygning, skal udføres en livscyklus vurdering, hvor byggeriets samlede klimaaftryk og CO-2 udledning skal kortlægges.

Når der vælges byggematerialer, skal der altså tænkes på bæredygtighed. Materialevalget vil i høj grad påvirke den indlejrede energi. Kan der eks. genbruges nogle materialer fra et gamle hus vil det påvirke klimaaftrykket i positiv retning. Tendensen er også at vi i fremtiden vil genbruge meget mere end der tidligere har været gjort, hvor alt bare blev kasseret og der blev købt nyt.

Når fremtidens boliger tegnes, er der forsat stor interesse for energiforbruget. Eks. kan store vinduer eller ovenlysvinduer der placeres korrekt give bedre lysindfald og dermed spare på elforbruget.

Byg energivenligt

Der bruges også de intelligente ventilationsvinduer som, er fremstillet på en måde som sørger for bedre indeklima ventilation. Ventilationsvinduerne er med til at give stor besparelse på varmeforbruget samtidig med det er med til at give bedre indeklima i boligen. Ventilationsvinduer har termostatiske ventiler (Pat.), som styrer luftstrømmen intelligent for både forvarmning og selvkøling. Gennem Ventilationsvinduerne ledes konstant forvarmet frisk luft ind i boligen, uden det giver de trækgener som man nogle gange ser ved almindelige vinduer med friskluftventiler. Vinduets ventiler sidder i bunden og i toppen af vinduet. Når den friske luft kommer ind i bunden, bliver den opvarmet af varmetabet indefra og solens påvirkning udefra. Et gammelt kendt trick fra de såkaldte russervinduer som er blevet forfinet. Det giver store besparelser på varmeregningen, da den friske luft ikke skal varmes op indenfor. Er det koldt udenfor, sørger vinduerne automatisk for en langsom gennemstrømning, så lufte kan nå at blive varmet op. Om sommeren sørger vinduerne automatisk for at holde en behagelig temperatur indenfor, så der er ikke behov for aircondition.

Livingbetter vinduer

Der eksperimenteres forsat i fremtidens byggeri med at få energiforbruget og klimaaftrykket minimeret. Men allerede i dag bygges de fleste huse med et væsentligt lavere energiforbrug end i de traditioneller hus fra tidligere, eks. Lavenergihus, Nul-energi hus, Passivhus og Plusenergihus.

Lavenergihus

  • Lavenergihus bruger væsentlig mindre energi sammenlignet med et almindeligt enfamiliehus. Det lave energiforbrug opnås med tykkere isolering, undgå kuldebroer så der ikke sker varmetab, energiruder der sikrer lavt varmetab og installation af ventilationssystem med varmegenvinding, så varmen ikke spildes i udluftningen. De nyere Lavenergihuse behøver ikke den store energitilførsel, da de ofte bliver forsynet med solenergi og jordvarme.

Nul energi hus

Passivhus

  • Det første Passivhus i Danmark blev bygget i 2007 og er et koncept der kommer fra Tyskland. Det er dog aldrig blevet den store succes at bygge Passivhus som nybyggeri i Danmark, men der er dog stadig firmaer der tilbyder at bygge passivhus som typehus og der er byggefirmaer der har eksperimenteret med at bygge billige passivhus. Et Passivhus kan betegnes som et superlavenergi hus idet boligen kræver minimal opvarmning. Her stilles der krav til energiforhold samtidig med at der også krav til boligens bygningsfysik, byggematerialer, placering på grunden samt indeklima m.m. Det lave energiforbrug opnås når huset udnytter solvarme i form af lavt varmetab, placering af vinduer, lufttætte bygningskonstruktioner, ventilationsanlæg med varmegenvinding, solvarmeanlæg og selvfølgelig skal elektrisk installationer og hårde hvidevarer være A energimærkede. Generelt er kravet til Passivhus mht. tætheden, væsentlig strengere end de krav der stilles til et enfamiliehus. Disse krav skal sikre at ikke sker varmetab. Prisen på at bygge Passivhus er også højere end almindelige boliger, men det forventes at pengene kan tjenes hjem igen ved det lavere energiforbrug.

Plusenergihus

  • Plusenergihus minder om et nul-energihus, men plusenergihuset producerer mere energi end huset forbruger og kan altså aflevere noget af den overskydende energi og dermed tjene penge på det. I plusenergihuse installeres mere energivenlige systemer og inventar. Huset skal være isoleret og der stilles strengekrav til indeklima og vinduernes placering. Huset opnår plusenergi ved hjælp af Micro generering, et bygningsdesign der udnytter solenergi, omhyggelig udvælgelse af lokalitet og placering og lavenergi bygningstekniker. Et plusenergihus gør det muligt at leve op til regeringens 2050 krav om 100 % grøn energi. Byggeri af Plusenergihuse er forsat et forholdsvis nyt koncept og der er relativ få håndværkere med den erfaring.

Med den hastige teknologiske udvikling der er inden for byggemateriale, samtidig med flere og flere bygger både familieboliger, kontorbygninger og andre erhvervsejendomme med de mest energibesparende materialer og metoder, vil priserne på energirigtige byggerier i Danmark forhåbentlig bliver mere og mere tilpasset markedet.

Har du ønsker om at gå endnu videre og vil bygge et hus der er mere bæredygtigt end et typisk lavenergihus, kræver det at huset designes og bygges med fokus på bl.a. materialer med lavt klimaaftryk, lavt energibehov, sundt indeklima og senere genanvendelse af husets elementer.

For at få ideer til fremtidens familiebolig, etablerede Statens kunstfond og Realdania i midten af 2020 et boliglaboratorium hvor en bred vifte af byggebranchens aktører blev opfordret til at indsende deres bud på fremtiden bolig. Der kom 66 forslag hvoraf der så blev udvalgt 7 projekter. Projekterne spænder vidt fra andelsboliger til gårdkollektiver og erhvervsejendomme. Fællesnævneren var fællesskab og bæredygtighed, hvordan vi i fremtiden skal bygge mere bæredygtigt, samtidig med at imødekomme et stadig stigende behov for at skabe boliger der passer til forskellige stadier og situationer i livet.  Projektet varer frem til 2025 og kan ses på kunst.dk

Byggegrunde
Fælles Aktiviteter
Byg hus
Lokalområdet
Kontakt os